sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Cum alegem silozurile pentru cereale, pe intelesul tuturor

silozurile pentru cereale

Orice agricultor este constient de importanta silozurilor pentru pastrarea in conditii optime ale granelor. Cu cat cerealele sunt depozitate mai eficient, cu atat acestea pot obtine un pret mai bun pe piata. Cu totii stim ca pretul cerealelor este mult mai mic atunci cand recolta este in floare, decat in momentele in care pe piata lipseste o anumita cereala.

Pentru a obtine profitul pe care si-l doresc, agricultorii investesc in aceste solutii de depozitare pentru a pastra cerealele proaspete pentru o perioada cat mai lunga. In momentul in care cererea este mare si oferta mica, cerealele din silozuri sunt scoase pe piata. Calitatea lor este la fel ca a cerealelor proaspat recoltate.

Silozurile au rolul de a conserva furajele prin insilozare, mai pe intelesul nostru, le conserva prin murare, acest lucru fiind posibil datorita formarii de acizi organici in masa furajera, ce au si ei la randul lor rolul de conservanti naturali.

Insa, inainte de achizitionarea unui siloz, va trebui sa ai in vedere anumite detalii foarte importante. Te sfatuiesc sa discuti cu cineva specializat in asa ceva pentru a te indruma spre directia cea mai buna.

Silozurile ce sunt construite dintr-o tabla galvanizata sunt una dintre cele mai bune solutii de depozitare, deoarece sunt foarte usor de asamblat, a igienei ce se pastreaza si a costurilor foarte reduse de depozitare.

Cele mai folosite tipuri de silozuri

Pe piata exista mai multe modele de astfel de silozuri, iar printre cele mai folosite sunt cele cu fund plat. Se potrivesc de minune afacerilor din domeniul agricol de la noi din tara, iar fermierii le aleg pentru ca sunt usor de folosit, au un raport pret – calitate avantajos si indeplinesc cerintele antreprenorilor din agricultura.

Ele vor veni dotate cu porti de acces ce vor avea o contrapoarta ce are rolul de a bloca intrarea pe intreaga perioada a depozitarii granelor. Cadrul ventilatiei va cuprinde gratare perforate, realizate din otel zincat. Suprafata de ventilatie poate incepe de la 15% si poate ajunge pana la 100%. Ele vor avea un sistem de descarcare lateral, ce faciliteaza transportul central si usureaza procesul de intretinere periodica.

Silozurile cu fund conic vor fi prinse pe o structura de sustinere ce este alcatuita din coloane, care la randul lor sunt zincate, imbinate cu profile laminate. Toate acestea garanteaza rezistenta foarte ridicata impotriva presiunii din exterior.

Pe langa cele descrise mai sus, mai exista si silozuri de incarcare si silozuri de alimentare. Structura lor este alcatuita din profile laminate rigide in dublu T, ce sunt construite din otel galvanizat la temperaturi inalte. Inaltimea lor standard de la sol este de 4500 de mm, dar silozul poate fi adaptat nevoilor fiecarui client in parte.

Accesoriile necesare unui siloz metalic

Senzorii de nivel sunt niste instrumente ce te vor ajuta sa masori nivelul produsului. Acest sistem va fi instalat in puncte fixe sau in mod continuu dupa dorintele clientului. Mai exista si senzori de temperatura si umiditate ce vor fi utilizati pentru a masura, a monitoriza si a controla temperatura si umiditatea din interiorul silozului.

Balustradele ce vor fi puse pe acoperis vor creste nivelul de siguranta in timpul lucrarilor de mentenanta pe acoperisul silozului metalic. Acestea au o prindere eficienta si sunt construite dintr-un material rezistent la socuri metalice astfel incat sa poata oferi suficienta sustinere specialistilor care asigura lucrarile de mentenanta a silozurilor pentru cereale.

Toate silozurile vor fi prevazute cu ventilatie ce vor fi alese in functie de tipul de boabe pe care agricultorul le foloseste, de conditiile de mediu si mai ales de capacitatea si dimensiunile silozului. Ventilatia va fi alcatuita din ventilatoare, din turbine si din sisteme de racire. Ventilatoarele vor oferi o ventilatie suplimentara mai ales pentru unele produse ce au o garantie mai mica. Turbinele si sistemele de racire au rolul de a dezumidifica si sunt recomandate pentru perioadele cu umiditate crescuta din timpul anului, iar turbinele sunt determinate in functie de debitul necesar de aer si de presiunea din silozul cu pricina.

Sunt o investitie destul de mare, insa exista fonduri europene ce te pot ajuta sa iti achizitionezi astfel de centre de depozitare perfecte pentru cereale. Calitatea inalta iti va multumi cumparatorii, iar afacerea ta va creste cu siguranta. Pentru fermierii ce nu isi permit nici cum, pot sa inchirieze silozurile altor agricultori pentru o suma stabilita pe luna, iar granele se vor bucura de o conservare perfecta intr-un mediu sigur si ferit de orice fel de impuritati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *