Primul ochi bionic al lumii: cea mai sofisticata proteza creata pana acum

Primul ochi bionic din lume, ce a fost aprobat pentru utilizare in Europa din martie 2011, recent a primit aprobarea si in SUA.  Acest nou ochi da o noua speranta tuturor persoanelor cu defecte de vedere. Este numit cea mai sofisticata proteza din lume, si functioneaza in combinatie cu o pereche de ochelari  ce contin o tehnologie specifica facand posibila redarea vederii celor ce sunt orbi sau partial orbi.

eye-retina-prosthetic-technology

Ochiul nu reda vederea 100%, doar ca sa fim clari. Ce face el ( si acesta a fost scopul pe parcursul dezvoltarii sale) este sa redea destula  vedere ca o persoana ce normal nu s-ar putea misca fara ajutor sa poata fi independenta si mobila. De exemplu, persoana cu defecte de vedere ar putea sa vada o alta persoana intrand pe usa, dar nu ar putea vedea fata acelei persoane pentru a putea distinge cine este. Sper ca e destul de clar.

Dispozitivul este numit Argus II si a fost dezvoltat de Second Sight Medical Products. Aparatul lucreaza trimitand informatii direct in creier prin intermediul nervului optic. Cum am spus si mai sus, sunt necesari si o pereche de ochelari special conceputi pentru ca totul sa functioneze cum trebuie.

Ochelarii capteaza imaginea sau scena din fata purtatorului. Video-ul cu imaginea sau scena este procesat si trimis antenei din ochiul bionic prin wireless. Ochiul initiaza o combinatie de 60 de electrozi ce trimit datale direct la creier prin nervul optic. Intreaga tehnologie este geniala si sunt sigur ca va schimba vietile multor oameni.  Singura problema este, din pacate, costul. In Europa costa echivalentul a 99 mii de dolari. Cand va fi lansat in America, iar asta se va intampla in curand,  e posibil sa coste chiar mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.