Marina Americana vrea sa foloseasca apa sarata pe post de combustibil

Alimentarea cu combustibil a navelor cand sunt pe mare este o manevra destul de costisitoare. Sa nu mai vorbim despre faptul ca nu exista o resursa regenerabila de energie care poate fi folosita ca si combustibil pentru portavioane, distrugatoare sau alti giganti maritimi. Asta crede lumea dar nu si cercetatorii de la laboratorul naval de cercetare al SUA (U.S. Naval Research Laboratory).

Cercetatorii din marina americana lucreaza la o modalitate de a extrage dioxidul de carbon CO2 si sa produca hidrogen H2 din apa oceanelor si marilor. Mai apoi ar urma un produs de transformare a gazelor in lichide pentru a produce combustibilul dorit. Pana acum au demonstrat ca e posibil, ajungand pana la etapa in care trebuie sa faca asa zisul combustibil din gazele rezultate.

Folosind o celula de acidifiere electro-chimica, ei au reusit sa extraga dioxidul de carbon cat si hidrogenul din apa sarata. Iata explicatia procedeului, pe scurt, asa cum a fost relatata de cercetatorii de la laboratorul naval SUA:

In primul pas, un catalizator pe baza de fier este introdus in recipientul cu apa. Acesta ajuta la producerea nivelelor de CO2 in proportie de 60% si la scaderea gazului de metan de la 97% la 25% avand ca produsi secundari olefinele. In cea de-a doua parte a procedeului, olefinele sunt oligomerizate (adica trec printr-un proces care transforma monoerele, molecule cu o greutate moleculara scazuta, intr-un compus cu o greutate moleculara ridicata pana la un nivel stabilit de polimerizare) intr-un lichid care contine molecule de hidrocarbonat din raza C9-C16, care pot fi convertite in combustibil prin intermediul unui catalist pe baza de nichel.

Daca si pe voi v-a dat gata explicatia cercetatorilor americani, nu va bateti capul prea mult. Important e ca Sci-Fi-ul devine realitate incetul cu incetul.

sursa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.