Holodeck-ul din Star Trek a devenit realitate

Mai avem ceva pana sa construim nave ca Enterprise sau pana cand sa folosim torpile cu fotoni dar se pare ca macar holodeck-ul este real. Universitatea Stony Brook ne-a adus cu un pas mai aproape de viitorul trekkie prin construirea unui sistem “immersive video projection”, numitĀ The Reality Deck.

The Reality Deck este primul display imersiv cu o rezolutie de 1,5 gigapixeli. Acesta se afla in Centrul de Excelenta in Wireless si Informatia Tehnologiei (CEWIT) din Universitatea Stony Brook din New York, un centru care este finantat cu 1,4 milioane de dolari de la Fundatia Nationala de Stiinta si care a primit 600.000$ de la Universitatea din care face parte. The Reality Deck a fost facut ca sa ii ajute pe cercetatori sa vizualizeze un volum incredibil de mare de date in prezent si viitor. Mai exact, aici poti vedea orice colectii vechi de mii de ani pline de istorie sau poti face un ghid vizual pentru o colonoscopie, pornind de la noua tomografie 320-slice, dezvoltata de Universitatea Stony Brooks. Imagini prin satelit, schimbarea climatului, aplicatii cu privire la spatiul cosmic, monitorizarea crimelor sau analiza stirilor pot fi facute oricand in aceasta incapere.

The Reality Deck are urmatoarele dimensiuni 40′ x 30′ x 11′ pereti interiori cu 416 displayuri Samsung LCD, toate avand o rezolutie de 2560 x 1440 si fiind puse in functiune de un cluster grafic bazat pe procesoare dual hex-core Intel Xeon, 4 AMD FIrepro V9800 GPU (fiecare dintre acestea punand in functiune 6 monitoare), 48GB de RAM si un spatiu de stocare de 1TB. Rezultatul? O rezolutie aproximativ egala cu cea a ochiului uman cu 1,5 miliarde de pixeli. Sa nu mai vorbim despre sistemul NaturalPoint de inregistrare a miscarii sau sistemul Microsoft Pixelsense care schimba imaginea de pe monitoare in functie de cum se misca persoanele din incapere.

Ce urmeaza oare? Vedem astfel de tehnologie in cinematografe in urmatorii 20-30 de ani?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.