Farfuriile zburatoare ale aviatiei americane

Din ce dovezi avem pana acum, se stie ca extraterestrii nu exista sau cel putin nu le place de noi. Nu putem spune acelasi lucru si despre farfuriile zburatoare care au fost extrem de aproape de a fi construite de aviatia americana. In urma cu cateva saptamani, au fost declasificate o serie de documente despre “Proiectul 1974”, prin intermediul caruia sa voia construirea unei farfurii zburatoare supersonice.

Materialele care au vazut lumina zilei, arata cum aviatia americana a avut un contract cu o companie canadiana pentru construirea unei nave de zbor. Proiectul 1794 n-a avansat prea mult, fiind facute doar prototipuri.  Intr-o nota explicativa ce dateaza din 1956 (click pentru poza)  se arata ca prototipul functiona si se arata ce va fi facut in viitor. Farfuria zburatoare trebuia sa ajunga la o viteza destul de mare, undeva intre Mach 3 si Mach 4, la o altitudine de 30.000 de metri si o raza de actiune de pana la 1.000 de mile nautice.

Daca proiectul ar fi continuat, aviatia americana ar fi trebuit sa aiba o farfurie zburatoare care sa se invarta in stratosfera Pamantului si sa calatoreasca cu o viteza de peste 4000km/ora. De asemenea, nava sub forma unei farfurii zburatoare ar fi putut sa decoleze si sa aterizeze vertical folosind motoare cu propulsie pentru a control si stabilizare. E adevarat ca pentru o asemenea nava, sa zbori doar 1.000 de mile nautice (adica 1852 de km) nu e cine stie dar daca stam bine sa ne gandim, te urcai in New York si peste 24 de minute erai in Miami.

Documentul mentionat mai sus specifica faptul ca ideea unei linii de productie si asamblarea navei parea sa mearga mai bine decat s-ar fi asteptat. De aici si intrebarea tuturor: “De ce s-a abandonat proiectul?”. De ce nu vedem farfurii zburatoare pe cer astazi? Costul continuarii programului era estimat la 3,16 milioane de dolari, adica aproape 26,6 milioane de dolari in vremurile noastre, ceea ce nu e deloc mult pentru o astfel de tehnologie.

Dupa cum vezi vedea in filmuletul de mai jos, problema era ca toate farfuriile zburatoare construite in acest program nu se ridicau decat pana la cativa metri altitudine iar aviatia americana a oprit proiectul in 1960.

Iata si cateva poze
(sursa wired.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.