De ce gustarile nocturne sunt rele pentru tine

Sa mananci un bol de cereale noaptea poatea fi mai rau decat sa o faci dimineata. Corpul are tendinta sa tranforme mancarea noctura mai mult in grasime, in timp ce ziua o transforma in energie, sugereaza o noua cercetare.

night snacksStudiul publicat pe 21 februarie in revista Current Biology a descoperit ca soarecii abilitatea de a-si mentine o regularitate asupra zaharului din sange in timpul zilei. In plus, intrerupandu-le ceasul cardiac, ce inseamna somn si trezit brusc pe langa alte lucruri, i-au facut sa creasca nivelul de grasime din corp.

Asta ar putea explica de ce cei care lucreaza ture de noapte sunt mai predispusi la diabet si obezitate.

“Intreruperea ceasului biologic conduce la intreruperea metabolismului si de aici tendinta de a acumula grasime, chiar si cu aceleasi cantitati de calorii sau diete”, a spus co-autorul Carl Johnson, crono-biolog la Universitatea Vanderbilt.” Nu e important doar ce mananci, ci si cand manaci”.

Cateva studii precedente au demonstrat ca persoanele care lucreaza noaptea iau mai mult in greutate si sunt in pericol mai mare de diabet. De asemenea lucrari anterioare au aratat ca soarecii( care sunt nocturni) cresc nivelul de grasime daca mananca doar in timpul zilei, chiar daca e acelasi numar de calorii. Cercetatorii au suspectat ca ceasul cardiatic joaca un rol, dar exact cum era un mister.

Pentru a afla acest lucru, Johnson si colegii sai au testat cum proceseaza soarecii mancarea pe parcursul a 24 de ore. Cand soarecii mancau in timpul zilei, cand normal n-ar manca, erau mai putin sensibili la insulina. Zaharul nefolosit ca energie era transformat in grasime.

In plus, cand intrerupi ritmul cardiac la soareci tinandu-i treji in timpul zilei, acestia au dezvolat o rezistenta la insulina, insemnand ca tesuturile nu procesau zaharul, transformandul in grasime. Rezistenta la insulina are legatura cu diabetul si bolile de inima la oameni.

Satchidananda Panda, biologist la Salt Insitute din La Jolla, California, neimplicat in studiu, scrie intr-un email.

“Acest studiu este impresionant. Lucrarea arata concludent pentru prima data ca este un ritm cardiac in sensibilitatea la insulina la animale si exista potentialul sa fie si la oameni. Pentru ca alte studii au aratat deja ca exista un ritm zilnic al glucozei din sange la oameni, chiar si cu infuzie de glucoza, cercetatorii au suspectat ca sensibilitatea la insulina creste si scade de-a lungul zilei.”

sursa

One comment

  1. Da, interesant, oricum o alta problema care o stie si o simte foarte multa lume, este cat de prost poti dormi daca mananci noaptea, deci din start nu e recomandabil. Mai bine ca au facut un studiu poate asa renunta mai multa lume la capriciul asta, cu toate ca uneori nu poti ocoli foamea aia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.