De ce creeaza Candy Crush dependenta?

Candy Crush are 93 de milioane de jucatori in fiecare zi, iar compania care a lansat jocul (King Digital Entertainment) a castigat aproape 445 milioane de dolari doar cu acest joc. Jocul are un an aproape de cand a fost lansat si de atunci creeaza dependenta, cam cum facea si Flappy Bird.

candy-crush-dependenta

Totusi, de ce creeaza jocurile de acest gen dependenta? Raspunsul este destul de simplu – ne place sa castigam. Atunci cand jucam cate-un joc din asta, creierul nostru elibereaza dopamina ca o metoda de rasplata iar noi suntem dispusi sa platim ca sa avem aceasta senzatie de mai multe ori.

Iata o explicatie video:

sursa video si foto

Pe scurt, aceste jocuri se folosesc de acele “vieti” sau posibilitati de a juca. In cazul jocului Candy Crush ai un numar limitat de vieti dupa care ai doua posibilitati: sa astepti o perioada de timp sau sa platesti o suma de bani ca sa nu mai astepti. Orice ai alege, sunt sanse mari ca sa devii dependent.

Daca alegi sa nu platesti, sunt sanse mari sa suferi o adaptare hedonica, adica pentru ca jocul iti restrictioneaza accesul, te face sa vrei din ce in ce mai mult sa te joci devenind dependent. Pe de alta parte daca platesti, incepi sa crezi ca daca joci mai mult, ai sanse mai mari de castig, senzatie numita “gambler’s fallacy” (o eroare a jucatorului).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.