Cine a inventat tasta “Escape”?

Te-ai gandit vreodata la cine a inventat tasta “ESC” de pe tastatura calculatorului tau? De ce se cheama “ESC” si de ce a fost adaugata? Acestea sunt doar cateva intrebari la care o sa raspundem in acest articol.

Jack Dennerlein de la Scoala de Sanatate Publica de la Harvard spune ca “ESC” este tasta “Hey, asculta-ma pe mine”. Dennerlein este un expert in interactiunea oamenilor cu calculatoarele si este de parere ca aceasta tasta a ajutat la dezvoltarea industriei PC din anii 1970-1980. Jack spune ca aceasta tasta ii comunica PC-ului “opreste-te din orice faci, eu detin controlul”. Adica ii aduce aminte masinariei ca are un “stapan uman”. Daca astronautii din “2001: A Space Odyssey” ar fi avut o tasta de escape, poate ca Hal, computerul razvratit ar fi putut fi oprit.

Tasta “ESC” a aparut in 1960 cand un programator de la I.B.M., pe numele sau Bob Berner incerca sa rezolve o problema asemanatoare “Turnului din Babel”: mai multe calculatoare, de la producatori diferiti, comunicau folosind o serie de programe diferite. Mai tarziu, cand codurile folosite au fost standardizate, cu ajutorul lui Berner, tasta “ESC” a fost folosita pentru a le zice clar “Opreste-te!”.

Totusi, de ce “ESCAPE” si nu “Interrupt” sau alte cuvinte similare? Explicatia e simpla, Berner era un om care se panica destul de repede, bug-ul Y2k (Anul 2000) fiind doar una dintre probleme pe care a incercat sa le explice administratiei Nixon, in evitarea dezastrului ce trebuia sa se intample in anul 2000. Asadar, Berner cauta de fiecare data cate un plan de scapare, de unde si numele de “Escape” (scapare in limba Engleza). Calculatoarele de astazi sunt mult mai stabile si putina lume inca mai foloseste tasta “ESCAPE” in utilizarea acestora.

Calculatoarele incep sa semene din ce in ce mai mult cu un smartphone, interactiunea cu acestea va fi alta peste 10-15 ani. Nu trebuie sa ma credeti pe cuvant ci doar sa va ganditi la Kinect sau Wii si modul de interactionare cu acestea. Oare ce modalitati de a spune calculatoarelor “Hey, eu sunt stapanul aici” vom avea? Printre cele mai probabile sunt comenzile vocale – exemplu Siri.

Oricum, cand niciuna dintre aceste modalitati nu functioneaza, le putem scoate oricand din priza…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.