Carcassonne – jocul de zaruri

Recunosc ca inca nu jucasem Carcassonne, jocul original, inainte sa cumpar varianta cu zaruri a acestui joc. Ce m-a atras a fost ideea de portabilitate, zaruri si un joc rapid cu reguli cat mai simple pe care pot sa il prezint oricui dar mai ales sa il pot juca in numeroasele calatorii pe care imi place sa le fac alaturi de sotia mea.

In acest joc, jucatorii trebuie sa foloseasca rezultatele zarurilor pentru a construi “orase inchise” dintr-un numar cat mai mare de zaruri posibile pentru a putea obtine un scor cat mai mare.

Principalele componente ale acestui joc sunt (tam-tam-tam!) zarurile, in numar de 9. Fiecare zar are pe fiecare fata simboluri reprezentand parti dintr-un oras, catapulte si cavaleri. Pe langa acestea, cutia (de metal in forma de meaple) contine un creion, un set de hartii pentru a tine scorul si reguli.

Jocul se desfasoara destul de rapid, un jucator poate arunca de trei ori cu zarurile intr-o tura, pastrand zarurile valoroase cu care imediat trebuie sa construiasca partile orasului sau. Fiecare zar care prezinta o catapulta trebuie pus deoparte nemaiputand fi folosit in tura jucatorului (limitand astfel sansele de a termina constructia unui oras). Cavalerii sunt valorosi daca sunt in numar de trei, astfel jucatorul poate renunta la evaluarea scorului pe tura respectiva, pastrand doar un singur cavaler, ca urmatoarea tura sa isi dubleze scorul constructiei. Jocul se incheie cand un numar de puncte este atins.

In concluzie acesta este mai mult un joc care sa umple timpul si nu trebuie luat prea mult in serios spre a fi criticat mai ales la partea de noroc la zaruri.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.