Ziua in care s-a patentat telefonul

Telefoanele sunt atat de omniprezente in viata noastra incat facem orice cu ajutorul lor de la sunat prietenii, la facut farse, il folosim ca aparat foto, video, reportofon etc. Google Glass este pe drum si devinde din ce in ce mai greu sa ne imaginam o lume in care sunam o anumita familie, nu un anumit individ. Sau, sa mergem chiar mai departe, imaginati-va o vreme in care trebuia sa suni operatorul mai intai sa te conecteze la linia potrivita – asta pe vremea cand totul era in alb si negru. Dar toate astea nu ar fi fost posibile daca nu ar fi existat un sir lung de inventatori, si ziua de 7 martie 1876, ziua in care Alexander Graham Bell a primit patentul ( Nr. 174.465) pentru ceea ce avea sa devina telefonul.

alexander bell telefonConcret, brevetul a fost aprobat pentru “Imbunatatire in telegrafie” a lui Bell, care a fost “metoda,și aparatul, de a transmite sunetele vocale sau alte sunete telegrafic.” Suna aiurea cum se aude, dar asta e prima definitie a telefonului.

Istoria completa densa, cu multi jucători si oameni de stiinta ursuzi dar stralucitori și inventatori stand pe umeriii altor oameni de stiinta si inventatori, si include chiar si controversa conform careia Bell ar putea sa nu fi fost adevaratul inventator. Si din acea zi, s-au facut atatea progrese incat e greu de spus care e cea mai noua inovatie.

Dar data celebra in anul 1876 este inca un semn distinctiv in tehnologie – comunicare in masă a urcat in nivel. A fost doar trei zile dupa primirea brevetului s-a auzit ca primul apel  a fost facut cu succes. “Watson, vino aici! ! Vreau sa te vad “este ceea ce Sherlock Hol … err, Alexander Graham Bell a spus neimaginabil – dar uimitor – utilizand un emitator de lichid care poate sau nu poate sa fi fost inventia  inginerului electric Elisha Gray. Asta a fost controversa. Si faptul ca cei doi,chiar s-au grăbit pentru a obtine brevetele lor pronuntate in aceeasi zi.

Interesant, Bell nu intentiona sa inventeze telefonul. Inainte de a deveni un profesor de fiziologie vocala și oratorie la Universitatea din Boston, el a lucrat cu surzi. A instruit profesori de la diferite școli din Sistemul Vorbire Vizibil, ca apoi trebuie sa lucreze la experimentele sale. Avea ideea a trimite mesaje printr-un singur fir, cu un “telegraf armonic”. A fost ani înainte de el pune împreuna brevetul sau și aparatul de lucru.

Coincidenta, in aceeasi zi (7 martie) a anului 1926, printr-un radio pe unde scurte s-a realizat primul apel telefonic trans-atlantic, realizate intre Laboratoarele Bell din New York si Oficiul Postal din Londra.

sursa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.