Turismul spatial se extinde la Marte?

S-a creat un buzz despre o misiune privata in 2018 catre Marte, care ar putea lansa primii oameni catre planeta rosie.

planeta marte 2003

Un ONG numit Inspiration Mars Fundation- ce este condusa de milionarul Dennis Tito, primul turist spatial- va organiza o conferinta de presa pe 27 februarie pentru a anunta o misiune de 501 de zile dus-intors, cu scopul  lansarii in Ianuarie 2018.

Aceasta “Misiune pentru America”, va genera noi cunostiinte, experienta si momentum, pentru o noua era a explorarii spatiale”, au declarat oficialii Inspiration Mars intr-un comunicat de presa( Februarie 20). “Intentia este de a ¬†incuraja toti americanii sa creada din nou, in a face din nou lucrurile imposibile ce fac natiunea noastra asa de mareata, si in acelasi timp inspiram tinerii motivandui sa invete Stiinta, Tehnologie, Inginerie si Matematica( STEM) “.

Tito a facut istorie in 2001 cand a platit 20 milioane de dolari pentru o excursie de 8 zile pe statia spatiala ruseasca Soyuz.

Tito va participa la conferinta de pe 27 februarie. De asemenea si Taber MacCallum si Jane Poynter, CEO si respectiv,presedinte la Paragon Space Development Corp., ce are expertiza in sisteme life-support; si expertul in medicina spatiala Jonathan Clark de la Colegiul de medicina Baylor.

Backround-ul speakerilor si obiectivele marete spune in comunicatul de presa au dat nastere unor speculatii cum ca Inspiration Mars planifica o expeditie umana pe Planeta Rosie. Si se pare ca asa ar fi, conform unor rapoarte media.

Pe 3 martie Tito va tine un discurs numit “Analiza fezabilitatii unei misiuni umane pe Marte in 2018 cu intoarcere” la conferinta aerospatiala din Montana. Sunt zvonuri ca ar exista sisteme care sa sustina viata a doua persoane pentru o asemenea misiune, cu toate ca sunt conditii spartane.

Misiunea va avea finantare privata si va fi mai ieftina decat estimarile pentru un calatorie umana pe Marte, desi nu s-au precizat costurile.

O misiune de 501 zile pune in discutie problemele psihologice si fiziologice pe care le pot avea astronautii. O misiune pe o statie spatiala e de maxim 6 luni.

Cercetatorii au incercat sa vada efectele psihologice si sociale izolarii in spatii inguste pentru perioade lungi de timp, in special in timpul misiunii-macheta rusesti Mars500, ce s-a incheiat in noiembrie 2011. Dar efectele fiziologice sunt greu de determinat spun expertii.

sursa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.