Solutia SUA la invazia serpilor in Guam: soareci otraviti

In 1944 SUA infesta insula Guam cu serpi arboreali. Populatia acestora a atins insa proportii epice si acum ameninta populatia de pasari native ale insulei, cat si pe cele vecine. Dar SUA incearca sa-si repare greseala facuta si au gasit o rezolvare iesita din comun: soareci morti infestati cu analzegice.

serpi soricei

Specia invadatoare de sarpe arboreal maro a fost introdusa in Guam la scurt timp după al Doilea Razboi Mondial. In doar patru decenii, acesti serpi au decimat 10 din 12 specii de pasari indigene, celelalte doua specii fiind fortate sa traiască in zone mici, protejate cu capcane de serpi.

Guam poate fi oarecum de o cauză pierduta, dar teama reala este ca aceste serpii isi pot face in cele din urmă drumul lor spre Hawaii – care ar fi un dezastru, cel putin. Un studiu din 2010 a estimat ca serpii arboreali ar putea provoca daune economice intre 593 milioane dolari si 2.14 miliarde dolari  in fiecare an, in cazul in care s-ar stabil acolo. Ei ar provoca probabil pene de curent, si un declin in turism.

Pentru a impiedica acest lucru, SUA cheltuie mai mult de un milion de dolari in fiecare an pentru a se asigura ca avioanele de marfa sunt sigure ca acestea parasesc teritoriul american fara serpi.

Dar incepand din luna aprilie a acestui an, un nou plan va fi pus în aplicare. Un meniu cu  soareci toxici va viza serpii din apropierea de bazei aerierene Andersen din Guam  – o zona de mare risc. Si interesant, soarecii vor fi injectati cu acetaminofen, o substanță care este toxica pentru serpii arboreali maro. Oamenii de stiinta ai guvernului SUA au creat un plan in care soarecii morti  lasati  de mana, unul câte unul.

Oamenii de stiinta guvernamentali au perfectionat strategia plasarii soarecilor pentru mai mult de un deceniu, cu sprijinul  Departamentului Apararii si Departamentului de Interne.

Pentru a pastra momeala cu soareci intacta, in cazul in care aceasta ar putea fi mancata de alte animale sau ar putea atrage insecte, cercetatorii au dezvoltat un dispozitiv de plutire cu fanioane concepute pentru a se prinde in ramurile copacilor, unde serpii traiesc si se hranesc.

Expertii spun ca impactul asupra altor specii va fi minim, mai ales pentru ca serpii au eliminat  pasarile care ar fi putut fi afectate cel mai mult.

Scopul, spun cercetatorii, nu este sa elimine toata specia, ci sa o tina sub control.

sursa

One comment

  1. Cea mai dubioasa dar si interesanta solutie la o astfel de problema pe care am vazut-o vreodata. Totusi e cam greu sa tii sub control asa ceva. Nu vad cum ar putea totusi sa opreasca alte animale sa manance soarecii si dispozitivul respectiva suna cam SF.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.