Premii in valoare de trei milioane de dolari de la titanii internetului pentru cercetarea bolilor

Cativa din cei mai bogati antreprenori ai Internetului, inclusive seful Facebook Mark Zuckerberg, au acordat 11 premii pentru cercetare fiecare in valoare de 3 milioane de dolari.

Noua dintre cei ce au primit Premiul pentru Progres in Stiintele Vietii sunt din institutii SUA. Ceilalti doi sunt din Olanda si Japonia.

Cei mai multi din castigatori lucreaza in genetica celulara si modul cum acestea afecteaza bolile.

Unul din sponsori, fondatorul companiei de genetica 23andMe, Anne Wojciki, spune ca cei ce au castigat ar trebui sa fie cat mai cunoscuti.

Pe langa Zuckerberg, sotia sa Priscilla Chan si Anne Wojciki, premiul mai este sponsorizat si de sotului doamnei Wojciki, Sergey Brin, co-fondator Google si Yuri Milner, antreprenor rus.

Domnul Milner, impreuna cu seful noi fundatii, Arthur Levinson, fost CEO la o companie biotech si actualul  sef la Apple, au ales castigatorii premiului.

Cornelia Bargmann, castigator de la Universitatea Rockeffeller, a declarat pentru site-ul Fast Company ca initial a crezut ca este o gluma sau un scam.

„ Acest premiu este atat de impresionant incat cred ca va avea  un impact urias in viata stiintifica” a spus domnisoara Bargmann.

Din 2014 fundatia va acorda premii in valoare de 3 milioane de dolari la cinci cercetatori in fiecare an. Nu este nici o restrictie de varsta iar premiul poate fi re-castigat.

Castigatorii din 2013 sunt :

 • Cornelia Bargmann, Universitatea Rockeffeller, pentru genetica si comportamentul circuitelor neuronale
 • David Bostein, Universitatea Princeton, pentru cartografierea bolilor ereditare la oameni.
 • Lewis Cantley, Colegiul Medical Weill Cornell, pentru descoperirea unei enzime si rolul ei in metabolismul cancerului
 • Hans Clevers, Institutul Hubrecht din Olanda, pentru descrierea  a cum problemele in semnalizarea din molecule poate cauza cancer.
 • Napoleone Ferrara, Universitatea California, San Diego, pentru descoperirile in cresterea tumorilor, ce au dus la terapii pentru copii cu cancer sau boli oculare.
 • Titia de Lange, Universitatea Rockeffeler, pentru cercetarea teleomerii, varfurile de protectie de la capetele cromozomilor, si cum acestea se asociaza cu cancerul.
 •  Eric Lander, Institutul Broad de la Harvard si MIT, pentru decoperirea posibilitatilor de a identifica genele umane bolnave.
 • Charles Sawyers, Centru Memorial pentru Cancer Sloan-Kettering, pentru terapia ce vizeaza genele cancerigene.
 • Bert Vogelstein, Universitatea John Hopkins, pentru cercetarea asupra genelor ce opresc tumorile
 • Robert Weinberg, MIT, ce a descoperit prima gena umana care prin mutatii produce cancer.
 • Shinya Yamanaka, Universitatea Kyoto si Institutul Glandstone din San Francisco, pentru munca in dezvoltarea celulelor stem derivate artificial.

sursa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.