O proteina din sange poate fi arma impotriva imbatranirii

ID-100122576-gdf11O proteina din sange poate repara deteriorarea cauzata de imbatranire in creierul si muschii soarecilor batrani, imbunatatindu-le sanatatea. Anul trecut, s-a descoperit ca proteina numita GDF11 are calitati de vindecare ale inimii soarecilor batrani. Daca va face acelasi lucru si pentru oameni, ar putea fi o descoperire importanta si o arma in lupta cu bolile ce apar o data cu batranetea.

Amy Wagers de la Universitatea Harvard a facut doua studii prin care a testat revitalizarea muschilor si a creierului. In cadrul studiului pentru revitalizarea creierului, cercetatorii au injectat unor soareci de 15 luni (adica putin peste jumatate din ciclul lor de viata) proteina GDF11 in fiecare zi, timp de o luna. Numarul vaselor de sange din creier a crescut cu 50% si cel al celulelor stem din creier cu 29%. Ambii factori imbunatatesc functionarea creierului.

Fibrele musculare injectate cu GDF11 s-au dublat in dimensiune ajungand la nivelul celor prezente la soarecii de 2 luni. La microscop s-a putut observa si aparitia muschilor tineri. De asemenea, rezistenta la efort s-a imbunatatit pentru soarecii batrani.

Urmeaza testele pe oameni?

Cercetatorul Amy Wagers de la Harvard spune ca GDF11 are un potential imens pentru imbunatirea functiilor inimii, a creierului si a tesutului muscular, dar ca vrea sa afle mai multe despre aceasta proteina inainte de a o testa pe oameni.

Aceasta a mai afirmat ca raspunsul la orice intrebari cu privire la GDF11 si daca aceasta proteina este sigura pentru oameni va fi gasit in urmatorii 3-5 ani iar dupa aceea vor incepe testele initiale.

Articolul original poate fi gasit pe newscientist.com

“Human Brain 3d Model Image courtesy of [renjith krishnan] / FreeDigitalPhotos.net”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.