Nanoparticule incarcate cu venin de albine ucid HIV

Nanoparticule ce contin o toxina descoperita in veninul de albine pot distruge virusul HIV, lasand celelule din jur neafecatate, au descoperit cercetatorii de la Scoala de Medicina a Universitatii Washington, St Louis. Aceasta descoperire este un pas important in crerea unui gel vaginal ce ar putea preveni infectarea cu HIV, virusul ce cauzeaza SIDA.

“Noi speram ca oamenii sa foloseasca aceast gel ca o metoda preventiva a infectarii, mai ales in zonele unde infectarea cu HIV este foarte mare” spune medicul Joshua L. Hood, un cercetator din cadrul programului.

venin albinaVeninul de albina contine o toxina numita melittin ce poate face gauri in stratul protector al virusului HIV, cat si al altor virusi. Cantitati mari de melittin liber pot cauza o multime de daune. Intradevar, pe langa terapia anti-virala, Samuel A. Wickline, autor senior al lucrarii, a aratat ca nanoparticulele cu melittin pot disruge chiar celulele cancerigene.

Studiul arata ca melittinul incarcat in aceste nanoparticule nu afecteaza celule sanatoase din jur. Asta pentru ca Hood a adaugat bare de protectie la suprafata nanoparticulelor. Cand nanoparticule vin in contact cu celulele normale, care sunt mult mai mari ca dimensiune, particulele vor sari pur si simplu. HIV, pe de alta parte, este chiar mai mic decat nanoparticulelor, astfelincat HIV intra intre barele de protectie si face contact cu suprafata nanoparticulelor, unde toxina de albine asteapta.

Potrivit lui Hood, un avantaj al acestei abordari este faptul ca nanoparticule ataca o parte esentiala a structurii virusului “. In schimb, cele mai multe medicamente anti-HIV inhiba capacitatea virusului de a se replica. Dar această strategie anti-replicare nu face nimic pentru a opri infectia initiala, iar unele tulpini ale virusului au gasit modalitați de a se feri de aceste medicamente si se reproduc oricum.

Dincolo de prevenirea in forma de gel vaginal, Hood vede potential pentru utilizarea nanoparticulelor cu melittin ca terapie pentru infectii cu HIV existente, in special cele care sunt rezistente la medicamente. Nanoparticulele ar putea fi injectate intravenos și, in teorie, ar trebui sa poata sterge HIV din fluxul de sange.

Deoarece melittin ataca membrane cu dublu-strat fara discriminare, acest concept nu se limiteaza la HIV. Multi viruși, inclusiv hepatita B și C, se bazează pe același tip plic de protectie si ar fi vulnerabile la  nanoparticule incarcate cu melittin.

In timp ce acest lucru a fost facut cu celule intr-un mediu de laborator, Hood si colegii sai spun ca nanoparticulele sunt usor de fabricat in cantitati suficient de mari pentru a le furniza pentru studii clinice viitoare.

sursa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.