Gloom – jocul de carti: prezentare componente si video

The sky is gray, the teas is cold, and a new tragedy lies around every corner …

Astfel se prezinta Gloom, un joc de carti creat de Keith Baker si publicat in 2004, in care umorul negru si situatii dintre cele mai bizare creaza o atmosfera originala si captivanta.

Scopul jocului este unul simplu, jucatorul are in mainile sale soarta unei intregi familii, de-a dreptul ciudata,  a carei membrii trebuie sa sufere cele mai  ingrozitoare situatii inainte sa moara iar in acelasi timp trebuie sa faca familiile oponentilor cat mai fericite. La sfarsitul jocului jucatorul cu ce-a mai nefericita famile este desemnat castigator.

Componentele vin intr-o cutie compacta cu un artwork destul de simplu dar care starneste curiozitate.

Cartile de joc, 110 la numar,  sunt unele din cele mai interesante care le-am vazut intr-un joc, acestea fiind transparente (le voi prezenta ceva mai traziu in acest articol) si create dintr-un plastic care l-a inceput va emana un miros destul de neplacut si ciudat. Heh! Acestea sunt impartite in patru categorii: carti care reprezinta membrii familiilor, carti de modificare a fericirii (intr-un mod pozitiv sau negativ), carti de actiune instantanee si carti care duc la moartea unui caracter.

Regulamentul vine pe o simpla bucata de hartie dar face o treaba destul de buna in a explica cum se desfasoara jocul. Mie personal mi-a luat cam 10 minute sa imi dau seama ce si cum se petrec lucrurile.

 Modul de joc este destul de simplu si il voi prezenta pe scurt. Fiecare jucator isi alege o familie si primeste  cinci carti de actiune in mana. Intr-o tura un jucator poate activa pana la doua carti ca apoi, la sfarsitul rundei, sa traga inapoi cartile din pachet pana la limita impusa. Modul de a juca cartile se imparte in doua faze. In “first play” jucatorul poate decide daca joaca cartea, renunta la una din carti sau poate sa sara peste aceasta faza. Doar acum poate juca o carte care duce la moartea unuia din personaje sale sau a unui oponent.  In “second play” jucatorul are aceleasi decizii de facut in schimb nu poate juca o carte duce la moarte. In rest poate sa modifice starea de spirit atat a personajelor sale(intr-un mod negativ) cat si sa faca fericite personajele oponentilor. In momentul cand unul din personaje a acumulat un punctaj negativ destul de semnificativ, jucatorul poate sa ucida personajul astfel incat la sfarsitul jocului sa primeasca un numar de puncte. Jocul se incheie in momentul cand un jucator a ucis toti membrii familiei.

Ce-mi place mie este faptul ca este portabil si ca regulile sunt usor de explicat pana si pentru jucatorii fara experienta. Jocul are un dinamism interesant in momentul cand incerci sa povestesti (da, este o regula optionala) modul in care un personaj devine mai fericit sau mai trist. Artwork-ul, desi este minimalist, are un efect puternic care te introduce intr-o atmosfera de horror-gotic presarat cu umor negru.

In jocul de baza vom gasi patru familii cu o istorie la fel de bizara ca si membrii care o alcatuiesc.

Castle Slogar

Blackwater Watch

Hemlock Hall

Dark’s Den of Deformity

 

Cartile de modificare a fericirii pot fi negative(rosu) si pozitive (negru).

 

Carti de actiune instantanee

 

Carti de moarte

 

Prezentare video:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.