Dispozitivul cardiac care se incarca prin wireless

Cercetatorii de la Universitatea din Stanford au creat un dispozitiv cardiac, milimetric care poate fi alimentat wireless.

 

Intr-un studiu de fezabilitate, au aratat cum acest dispozitiv cu o raza de 0,8 milimetri poate fi alimentat cu energie prin unde radio din afara corpului uman. Chiar daca alimentarea cu energie prin wireless nu este ceva nou, in domeniul medicinei este o realizare importanta. Posibilitatea de a alimenta cu energie un dispozitiv aflat la 5 cm in interiorul corpului uman reprezinta o veste incredibila pentru pacientii care folosesc stimulatoare cardiace (pacemaker) sau implanturi cohleare din cauza unor boli. Una dintre cele mai mari probleme pentru astfel de dispozitive medicale este alimentarea lor cu energie. In cele mai multe cazuri acest lucru se face prin intermediul bateriilor dar acestea sunt destul de mari si trebuie schimbate dupa o anumita perioada de timp. Alimentarea cu energie wireless poate rezolva ambele probleme.

Alimentarea dispozitivelor fixate pe inima: in stanga la 200MHz iar in dreapta un transmitatori la 1,7GHz

Modelele vechi de dispozitive medicale care testau aceasta alimentare prin wireless foloseau antene mari care nu erau deloc practice si nu puteau fi implantate. Cercetatorii de la Stanford au aratat ca transferul energie prin wireless la frecvente ridicate, in corpul uman, este posibila la adancimi mai mari decat se credea initial. Datorita acestei descoperir se pot folosi dispozitive de dimensiuni foarte mici.

Prin aceasta metoda, transferul de energie are loc la 1,7GHz, la o rata de 10 ori mai mare si mai eficienta decat dispozitivele existente. Sa nu mai vorbim despre faptul ca antena receptor este de 10 ori mai mica.

Imaginea de mai sus compara cele doua metode de alimentare existente, in partea stanga puteti vedea alimentarea cu energie la o frecventa joasa de 200MHz iar in partea dreapta se foloseste un transmitator de frecventa inalta la 1,7GHz. In acest mod, un dispozitiv cu o raza mai mica de 1 milimetru ar putea primi si stoca energie de peste 50 microwatts.

Cercetatorii cred ca aceste dispozitive pot fi folosite in multe cazuri medicinale, in care marimea si puterea dispozitivelor conteaza, cum ar fi stimulatoare cardiace permanente, stimulatoare cerebrale precise sau camere minuscule care se inghit.

sursa: Applied Physics Letters

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.