Cu cat stai jos mai mult, cu atat creste posibilitatea de a suferi o boala cronica

Richard Rosenkranz, cercetator la Universitatea de stat din Kansas si profesor asistent in nutritie a ajuns la concluzia ca exista o legatura directa intre cat de mult stai pe scaun si posibilitatea de a avea o boala cronica. El a condus un studiu pe barbati de vastra mijlocie din Australia si l-a publicat in Jurnalul International al Comportamentelor Nutritionale si Activitatii Fizice.

stat pe scaun

Richard a lucrat impreuna cu cercetatorii Emma George si Gregory Kolt de la Universitatea de Vest din Sydney si a studiat 63,048 de barbati cu varste cuprinse intre 40-45 de ani din statul Australian Noua Scotie de Vest.  Participantii la studiu au fost intrebati cat stau pe scaun in medie si daca sufera de vreo boala cronica. Comparandu-i  pe cei care petreceau patru ore sau mai putin pe zi,  cei care stateau peste patru ore pe zi  erau mult mai predispusi la boli cronice precum cancer, diabet,  boli de inima sau tensiune arteriala. Cei care petreceau mai mult de sase ore aveau un risc si mai mare.

„Am vazut o crestere a riscului constanta cu cat participantii petreceau mai mult timp stand”, a spus Rosenkranz. „Grupul ce avea 8 ore petrecute pe scaun  clar aveau cel mai mare risc.”

Studiul este foarte important pentru cei ce petrec mult timp la birou, dar de asemenea si conducatorilor de camioane si altor muncitori pe diverse masini.

„Stim cu foarte mare incredere ca persoanele active din punct de vedere fizic au risc mai scazut de a avea boli cronice decat ceilalti, dar ar trebui sa reducem si perioada in care stam, spune Rosenkranz. Multe joburi de birou necesita perioade lungi de stat  ce ar putea fi periculoase pentru sanatate datorita inactivitatii si consumului redus de energie.”

Concluzia este simpla, si ati auzit-o de atatea ori: mai mult exercitiu, mai putin timp petrecut stand la birou; sunt sanse sa faceti minuni cu sanatatea voastra.

„Nu e vorba ca nu facem destula activitate fizica, dar de asemenea petrecem mult timp stand. Pe deasupra, cu cat stai mai mult la birou, cu atat ai mai putin timp pentru activitati fizicie”, a declarant Richard Rosenkranz.

(sursa)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.