Construieste o societate utopica cu Plato 3000

Plato 3000 a ajuns in posesia mea in urma achizitionarii jocului de carti Glory to Rome – Black Box Edition, de la magazinul Lex Hobby Store din Iasi, facand parte dintr-un pachet promotional. Acesta este o versiune imbunatatita a jocului print-and-play Utopian Rummy in care jucatorii trebuie sa construiasca o societate utopica.

Jocul contine 54 de carti ilustrate intr-o maniera steampunk, o hartie cu reguli si  o carte speciala in care sunt prezentate pe scurt regulile.

Jocul se desfasoara in mai mule runde. In fiecare runda jucatorul primeste un anumit numar de carti (depinde de numarul jucatorilor), restul pachetului fiind pus deoparte. In jurul acestui pachet se vor mai pune si cartile decartate, in doua locuri speciale: cele rezultate din faza de Declin si cele din faza de Explorare.

O tura este compusa din trei faze principale:

  • Explorare – jucatorul poate trage doua carti din pachetul principal si pastreaza doar o singura carte in mana sau  poate  trage prima carte din una din cele doua zone de decartare a cartilor.
  • Dezvoltare – jucatorul poate executa oricare sau toti pasii urmatori: activare carte tip Theory, initializarea unui Job nou (necesita trei carti de acelasi tip), extindere Job-uri deja existente.
  • Declin – jucatorul trebuie sa renunte la o carte din mana.

Fiecare tip de carte fiind inzestrata cu proprietati speciale, regulile de mai sus pot fi alterate usor de catre acestea. O runda se incheie fie cand ultima carte a fost trasa din pachet sau unul din jucatori ramane fara nici o carte in mana. In acest moment se calculeaza scorul. Jocul continua cu o noua runda daca punctajul maxim nu a fost atins.

Plato 3000 se doreste a fi un joc usor de pus pe masa si de invatat – ceea ce si reuseste. Desi exista un factor de noroc, jocul are cateva momente in care cativa neuronii plictisiti vor fi deranjati sa munceasca. Ce m-a atras cel mai probabil la acest joc este ideea de dezvoltare de civilizatie (desi intr-un mod minimalist) si ilustratiile steampunk.  Cel mai bine se joaca in 2 si 3 oameni. In 4 oameni nu prea ai timp sa faci nici o miscare ca s-au si termiat cartile.

Tipuri de carti:

munca

teorie

carte de ajutor

Si un scurt video de “unboxing”. 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.