Brazilia – prima tara din lume care foloseste tantarii modificati genetic

Tantarii din Brazilia vor cadea ca mustele in urmatoarea perioada. In urma cu doua saptamani, Brazilia a devenit prima tara din lume care aproba folosirea tantarilor modificati genetic pentru a controla febra dengue.

ID-10087605-tantari

Acest tip de febra afecteaza peste 50 de milioane de oameni de intreaga plante, in fiecare an. Firma Oxitech din Oxford, UK a modificat genetic masculii din specia Aedes aegypti in asa fel incat urmatoarea generatie de tantari va muri inainte de a ajunge la maturitate. Daca acesti masculi se vor imperechea cu destule femele, populatia de tantari din Brazilia va avea un declin abrupt, reducand sansele ca virusul febrei dengue sa ajunga la oameni.

Testele facute pe tantarii modificati genetic in orasul brazilian, Jacobina au dus la scaderea populatiei tantarilor cu 79%. In Statele Unite, unde febra dengue a inceput sa reapara, tantarii modificati genetic asteapta aprobarea administratiei.

Cu toate acestea, Thomas Scott, un etimologist de la Universitatea din California spune ca problema cu febra dengue a aparut deoarece insecticidul nu este folosit in mod corespunzator. De asemenea, acesta spune ca folosirea acestor tantari in toata Brazilia este extrem de costisitoare si ar fi recomandat aplicarea acestei masuri doar in orase.

Mosquito Image courtesy of [SweetCrisis] / FreeDigitalPhotos.net

sursa

About Catalin 426 Articles

Nu sunt cel mai geek dintre geeki insa ma straduiesc :) Pasionat de filme si seriale SF, roboti si Cosplay. Mai scriu chestii personale dar mai si documentez zilnic despre bere.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*