Automatonul lui Henri Maillardet

Povestea noastra incepe cu anul 1928 cand Institutul Franklin din Philadelphia, Pennsylvania, a primit in urma unei donatii, din partea familiei Brock, o jucarie mecanica dezasamblata si in mare parte necesitand reparatii majore.

Automatonul a fost adus din Franta de catre P.T. Barnum in 1833 si s-a numarat printre exponatele Muzeului Barnum, din Philadelphia, alaturi de alte curiozitati pana cand acesta a ars in 1865. Modul cum a ajuns in posesia familiei Brock este necunoscut insa initial s-a crezut ca automatonul a fost creat de Maelzel, un inventator francez.

Institutul, nestiind daca aceasta papusa mecanica era destinata sa fie baiat sau fata, a creat o rochie  dupa un model din secolul 18 astfel acoperind si picioarele lipsa. Dupa cativa ani s-a descoperit o litografie  din anul 1828 reprezentand autonomul ca fiind imbracat in baietel astfel costumul a fost schimbat.

Charles Roberts, un angajat al Institutului Franklin, a reusit, desi nu in totalitate si fara sa aiba o pregatire in acest domeniu, sa puna in functiune automatonul. Acesta a reprodus patru desene si trei poeme, doua in franceza si unul in engleza, iar la sfarsit, in mod uimitor, acesta a scris “Ecrit par L’automate de Maillardet” – “Scris de catre autmatonul lui Maillardet”.

Mai jos puteti viziona cum functioneaza acest automaton.

Investigatiile au condus catre Henri Maillardet  (1745-?),  un mecanic elvetian stabilit la Londra care a lucrat in atelierul lui Pierre Jaquet-Droz unde se produceau ceasuri si automatoane. Se crede ca Maillardet a mai creat un al doilea automaton pentru regele George al III-lea al Angliei daruit imparatului Chinei dar care insa s-a pierdut cu timpul.

Interesant de mentionat este faptul ca blockbusterul lui Martin Scorsese “Hugo” – nominalizat pentru 11 premii – are la baza cartea scrisa de Brian Selznick “The Invention of Hugo Cabret” care este un tribut adus lui Henri Maillardet si al autonomului creat de acesta.

Surse: 1, 2, 3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.